SZÁLLÁS

TÁJÉKOZTATÓ járványhelyzettel kapcsolatban_V.

2020-05-09

Tisztelt Állampolgárok!

Már mindenki számára bizonyára ismert, hogy a Kormány a védelmi intézkedésekről szóló 168/2020. (IV. 30.) számú Kormányrendelettel (a továbbiakban: Korm. rendelet) vidéken, e hét hétfőtől, feloldotta a járványügyi korlátozást.  

A Korm. rendelet szerint, mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot (a továbbiakban: védőtávolság) tartani. Mindenki köteles üzletben történő vásárlás és tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni. A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatóak.

Felhatalmazás hiányában, helyi korlátozó intézkedésekre nincsen lehetőség. Erre való tekintettel, arra kérem a helyi lakosságot, hogy kerüljék a csoportosulást, tartsák be a megelőző intézkedéseket. Kerüljék a kirándulókat, már most is látszik, hogy egyre többen érkeznek lényegesen fertőzöttebb megyékből vagy a fővárosból, akik a fertőzést tovább adhatják.

A háziorvosi körzetünkben, továbbra sincsen tudomásom igazoltan fertőzött személyről. Közös célunk és felelősségünk – különösen a veszélyeztetettek körébe tartózó állampolgárainkra tekintettel, – a fertőzés terjedésének az elkerülése, megakadályozása.

A tegnapi napon eljuttattuk minden háztartásba a háziorvosunk által összeállított új eljárásrendet az egészségügyi alapellátás igénybevételére vonatkozóan, amelyet kérünk mindenkitől, hogy szíveskedjen betartani.

Azok számára mondom, akik még mindig képesek rendszeresen figyelemmel kísérni az Operatív Törzs „sajtótájékoztatóját” és hallották az országos tisztifőorvos azon kijelentését, hogy a „teljesen egészségesek” keressék csak fel az egészségügyi alapellátási szolgálatokat, ne tegyék! Akinek nincsen semmilyen baja, azaz egészséges, az a jelen helyzetben, ne terhelje feleslegesen se a háziorvost, se az ügyletet, sem pedig egyéb egészségügyi ellátó intézményt.

Tekintettel a fent hivatkozott korlátozások feloldására, mindenki okosan hagyja el az otthonát, vigyázzon saját magára és a környezetére.

Az országosan elrendelt tűzgyújtási tilalom továbbra is érvényben van, ami azt jelenti, hogy a település közigazgatási területén tilos mindennemű nyíltterű tűzgyújtás, kerti hulladék stb. égetése, de még a nyílt lánggal (szikrát kibocsátó tűzzel) végzett kerti bográcsozás is!

Vigyázzunk egymásra!

Mindenkinek szép hétvégét és jó egészséget kívánok!

Tisztelettel és köszönettel: Fiskál János polgármester tel.: +36203603490, e-mail: polgarmester@epleny.hu