SZÁLLÁS

LOMTALANÍTÁSSAL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK

2021-04-28

Tisztelt Eplényi Állampolgárok!
A hétvégén kihelyezett lomok elszállítása befejeződött.
Lakossági észrevételeket követően, telefonon egyeztettem a szolgáltatóval. A kapott információk alapján, tájékoztatom azon állampolgárokat, akiknek az ingatlana előtt maradt kihelyezett hulladék – zsákolva vagy anélkül –, hogy a szolgáltató a lomtalanítás keretében, térítésmentesen, nem fogja azokat elszállítani, mert e hulladékok nem tartoznak a lom kategóriájába.
Mint azt, már évek óta, előzetesen, a tájékoztatókban közzétettük:
„Lomként kihelyezhető a korábbi évekhez hasonlóan, az ingatlanon nem rendszeresen képződő, a szolgáltató által az adott területre rendszeresített gyűjtőedényben el nem helyezhető, nagyobb méretű hulladék (pl. bútor).
Nem helyezhető ki lomként: ipari, mezőgazdasági tevékenység következtében keletkezett hulladék, építési törmelék és hulladék (pl. nyílászáró, stb.), naponta keletkezett háztartási hulladék, veszélyes hulladék, kerti hulladék, gumiabroncs, egyéb települési hulladék, autóalkatrész, szelektív hulladék.
(Veszélyes hulladékok: elektronikai hulladék, hűtőszekrény, TV, autóroncs, akkumulátor, szárazelem, fáradt olaj, festék, hígító maradék, gyógyszer, vegyszer, fénycső stb.).”
A visszamaradt hulladékok elszállítására két lehetőség van, mivel ezek jelentős része kommunális hulladék pl. ruhák stb. A papír pl. szelektív hulladék.
Az egyik lehetőség, amely nem kerül többletforrásba, hogy a rendszeresített hulladékgyűjtő edényben helyezik ki a szerdai napokon. A mennyiségtől függően, ez lehet akár több hét is.
A másik lehetőség, hogy a szolgáltatónál, az ügyfélszolgálati irodán (“VKSZ” Zrt. Ügyfélszolgálata 8200 Veszprém, Haszkovó út 11/A, tel.: (+36) 88 949 849), vásárolnak emblémázott többlethulladék elhelyezésére alkalmas zsákokat, ennek díja tartalmazza a szolgáltatás díját, és azokban bármilyen mennyiséget ki lehet helyezni, akár a soron következő szerdai napon. Vagy nagyobb mennyiség esetén, a konténeres bérlés jöhet szóba.
A tiltás ellenére kihelyezett építési hulladékokat a veszprémi hulladékgyűjtő telephelyen lehet, térítési díj ellenében, elhelyezni.
Sajnos, annak ellenére, hogy évek óta lehetőséget biztosítunk az elektronikai hulladékok helyben történő leadására, még mindig nagyon sokan vannak akik a közterületre kihelyezik ezeket a veszélyesnek minősülő hulladékokat vagy közvetlenül odaadják a lomisoknak, akiknek semmilyen engedélyük nincsen e hulladékok begyűjtésére és kezelésére, ezzel egyébként szabálysértést követnek el. Ugyanez elmondható az akkumulátorokra is.
A lomisok ezen utóbbi hulladékokról leszedik a hasznosítható elemeket, a többi pedig valahol illegális helyen, pl. az erdőben landol. Az akkumulátorból a savat vagy lúgot kezeletlenül, egyszerűen kiöntik.
A mostani lomtalanításnál ismét rossz példák is voltak, a szomszéd településről begyűjtött TV-t és hűtőt „kibelezték”, majd a haszontalan hűtődobozt vagy TV-kávát, demagnetizáló tekercstől megszabadított képcsövet lerakták egy-egy eplényi ingatlan előtt. Ennek a lomnak az elhelyezése így már az ingatlan tulajdonos kötelessége lett, mivel vélhetően nem tudja az elkövető kilétét bizonyítani.
De, sajnos szombaton az is megtörtént, hogy a szomszéd településen pénzért építési hulladék elhelyezésére „vállalkozott” a lomis és azt suttyomban lerakta az kőbányában, ahol a gallyakat gyűjtjük. Szerencsére, szemtanúk és némi nyomozás után, sikerült beazonosítani az elkövetőket, és vasárnap este 7 óra körül, a jelenlétemben, felpakolták és el is szállították az illegálisan elhelyezett építési hulladékot. A cselekményük, a hatályos Btk. szerint egyébként bűncselekmények minősült.
Ha bárkinek kérdése lenne a témával kapcsolatban, kérem, hívja az ügyfélszolgálatot, de amiben tudok, jómagam is szívesen segítek, hogy kinek-kinek a problémájára legális és költségkímélő megoldás szülessen.
Az el nem szállított hulladékot viszont addig is mindenki, akit érint, a legrövidebb időn belül (szerdán, de legkésőbb csütörtökön), köteles a közterületről eltakarítani és a saját ingatlanán belül elhelyezni.
Tisztelettel: Fiskál János polgármester